onsdag 30 november 2011

Snart 4 årig korthårstax/Rävsprängare till salu!

Har beslutat att göra mig av med taxen. Som det är idag så passar han inte in i flocken, dessutom så står han nu mest i hundgården då andra hundar tar tid. Har slutat använda han till drev pga allt för långa drevtider samt att han är lite för lös i skallet. Han spårar mycket bra, funkar kanon som rävsprängare och är mycket trevlig mot människor. Säljes till ett gott hem, pris 5000:-

söndag 27 november 2011

Söndag och sjuk

Har blivit sjuk och får därför ta söndagen till vilodag. Gårdagens älg/grisjakt resulterade i upptag på kviga vilket inte var lovligt samt tre kanondrev med wachteln på rådjur där de buktade som aldrig för. Hittade ingen gris denna gång. 

torsdag 24 november 2011

Helgjakter

Åter igen helg och ledighet så i morgon vankas stövarinjagning. Efter en mycket lovande inledning så har det nu gått sämre de sista gångerna, kanske vädret som spökar!? Kan ju iaf hoppas på detta som man i jägarled ofta gör. 
På lördag blir det älg/grisjakt på schemat, ska iväg till ett ställe där det "kryllade" av gris förra gången det jagades. Har en understimulerad wachtel här hemma som snart blir galen om han inte får komma loss, klon  läker på bra och ska därför göra ett försök med honom. Bara att hålla tummarna då det nu ligger en del hundföraruppdrag de närmsta helgerna framöver.

söndag 20 november 2011

Ny skyddsväst


Hämtade i dag min nya Tuskproff skyddsväst, denna gång är den helt måttanpassad efter jycken. Skiljer sig också lite i utseende och modell gentemot min gamla som var den första som kom ut på marknaden. Eftersom som den görs i trakterna där jag bor hade jag möjlighet att åka dit med hunden. Se upp alla grisar!

lördag 19 november 2011

Sökrundor

Ett par rådjursdrev, en hund som äter rådjursränta samt att hon tappade pejlhalsbandet är dagen resultat. Det positiva var rejäla sökrundor och att det enbart kan gå bättre i morgon. Nu ska jag tända i kamin!

torsdag 17 november 2011

Älgtrofé

Hämtade idag hem min älgtrofé som jag lämnat in för iordningställande, diskussionerna fortsätter hemma om var den ska få sin plats och hetaste spåret nu är det "heliga vardagsrummet". Snart också helg och jakt, stövarn ska få sig en genomkörare.

måndag 14 november 2011

Upptag

En vacker dag i markerna, första upptag så sent som 11.30 för att sedan efter ett kort drev bli dödtappt. Ibland går det inte alltid som man tänkt sig, får glädjas över det sena upptaget. Nu väntan ända tills på lördag innan jakt igen. 

söndag 13 november 2011

Äntligen måndag för då är jag ledig, stövarinjagning är på schemat och ett eventuellt vetrinärbesök. Wachteln har nämligen brutit klon så pulpan sticker fram, brukar tydligen bli så att man måste ta bort hela klon i narkos. Suck... Man har för lite hundar, men det ska det nog snart bli ändring på. 
Varit ute en sväng på åteln idag, bytt batterier och fyllt på med majs toppat med lite tjära. Måste vara besök varje natt nu, kanske dags att sätta upp en åtelkamera. Nu sömn och drömmar om morgondagens upptag!

torsdag 10 november 2011

Rådjursjakt Mellbystrand/Laholm

Tre hondjur och en bock/sextaggare.

Åter igen en kanondag med eleverna på Naturbruksgymnasiet Svenljunga. Åkte på morgonen mot Laholm för att jaga på Sveaskogs marker i Mellbystrand, just dessa marker ligger i ett naturreservat och får därför endast jagas av på veckorna. Eleven Robin var jaktledare för dagen plus ett 15-tal elever som passkyttar. Jag, Kalle och Robin gick som hundförare med tyskterrier och två wachtlar.


Såtar med tall, vass, surdrag och strand var biotopen, en del avsnitt så täta att knappt hunden kom igenom. Hundarna gjorde trots detta ett bra jobb och fyra rådjur blev dagens resultat. Ett för terriern och tre för min wachtel, vilket får ses som ett gott dagsverk. Eleverna skötte sig dessutom klanderfritt. lärarna Kalle och Patrik kan verkligen vara stolta över dessa adepter. 

Eleven Markus en av skyttarna.

Tack!  Kalle och Patrik båda lärare på gymnasiet samt Anders på Sveaskog för en fantastiskt fin dag med bra jakt!

En trött hund ligger nu i sin korg, bra jobb idag!

onsdag 9 november 2011

Klövviltsjakt med Naturbruksgymnasiet

Västen åkte på.
När Kalle frågar om man vill ställa upp som hundförare för Naturbruksgymnasiet ordnar man genast med ledighet. Tycker det är lika kul varje gång när man får komma ut med nya och unga förmågor i skogen, när det dessutom som idag är marker med mycket vilt gör det inte saken sämre. Eller vad sägs om 7 älgar, ett 10-tal rådjur och ca 10 grisar!? Nu blev det visserligen bara ett rådjur på paraden men detta är viltet vi har haft uppe. Kalle med sin duktiga terrier Chilli hittade både älg och rådjur som hon drev ihärdigt med stor lust, en elev fällde geten för henne. Med lite mer flyt så hade det gått bättre, trots detta så var alla nöjda efter att både hört drev och haft mycket vilt på sig. 

Wachteln gjorde ett bra jobb på grisen, tog upp sugga med kultingar i en tät plantering där gris tidigare observerats. Smög mig på och i samma veva körde han loss dem efter stånd, han bara se alla benen inne i det täta trots att jag inte var mer än 10 meter ifrån. Han körde därefter iväg dem och det växlade mellan stånd och gångstånd, släppte dem senare någon kilometer bort. Han sedan med ett till upptag på gris som han ställde inne på grannmarken, bara att koppla och vara glad...

Mycket bök i markerna.

tisdag 8 november 2011

Hundgården

Ja då är den till 99% klar bara lite färg på ena huset kvarstår. Använde växthusplast som jag satte bakom och vid sidan av varje hundhus då vinden och regnet oftast kommer från syd. Stolparna göt jag fast då hundarna har haft som vana att försöka gräva upp dem. Bakom "husen" ser ni elen som går in till de termostatstyrda elementen.



En makadammbotten med trädgårdsplattor och singel på.

Byggplast måste användas mellan tryckvirke och plåt annars riskerar plåten att få frätskador.

Hundgården går att dela av i 3 sektioner med ett hus i vardera.

måndag 7 november 2011

Stövarn har ett sår på frambenet som måste läka och det blir därför ingen jakt på ett par dagar. Ev en liten sväng på torsdag om det ser ok ut. Hundgården är nu helt färdig och det blev kanonbra, känns skönt inför stundande vinter. Ser ut som att minusgraderna kommer till helgen, märks även på fåglarna som flyger i linjetrafik till fågelbordet.

torsdag 3 november 2011

Wachteljakt

Magnus fick inviga hagelpipan på sin nya drilling

Torsdagen ägnades åt jakt med wachteln, 3-4 såtar jagades av innan det blev dags för hemfärd. En räv och ett bockkidd blev dagens resultat, hade med mig en jaktkompis som som sköt rådjuret efter ett mycket trevligt drev i sista såten. Ställde av honom på ett generelpass på en ekkulle där djuren brukar snurra ett par par varv efter upptag. Kort och gott så föll den taktiken väl ut! Räven sköt jag, den kom i bra fart inne i en tät granplantering men kulan han ikapp. Drar tydligen till mig räv nu för tiden...