tisdag 27 november 2012

Vildsvinsvak


 Galtbesök i natt.

På plats strax innan halv tio igår kväll, tyst fram till kl 02 då jag hörde gris. Jag bröt en halvtimma senare för att orka med att släppa hundarna idag. Tittade dock till åteln på morgonen då det ljusnat och såg att det måste varit en galt som varit framme i natt men inte vågat sig in i åtelljuset. Däremot så hade han märkt tjärträdet med ett kors.
Både Leo och Janna var sedan loss, Janna inget upptag men Leo hittade som vanligt. Bra upptag och ett 40 min drev på rådjur.

söndag 25 november 2012

Jaktförberedelser

Janna bekantar sig med grisdofterna.

Ingen jakt idag, passade i stället på att förbereda inför morgonens vakjakt på gris. Vädret verkar lovande och gris är ofta på besök. Ordnade med halm som jag strödde ut på åtelplatsen för att få mer ljus, tjärade även på och kastade ut lite godsaker.

lördag 24 november 2012

Storjakt


Dagens storjakt på gris blev inte som planerat, en handfull hundförare med ställande hundar främst laikor stod för hundarbetet medan vi var ett 30 tal på pass. Gott om bök, legor och stigar men inga upptag på gris. Däremot åkte två älgkalvar i backen eftersom de var tillåtet. Kronvilt visade sig också men ville inte bjuda på skottchans.

fredag 23 november 2012

Bra sök, gott upptag men dåligt drev.

Så här ser det ofta ut.

Måtte det lossna snart, livet som stövarjägare är inte lätt när man formar och jagar in en unghund. I morgon väntar i stället vildsvinsjakt och då som passkytt. Skönt med vila på pass för en gång skull.

onsdag 21 november 2012

Förmiddagjakt


Tiken tog upp fälthare strax efter släpp som buktade snävt innan den gav sig ut över nygödslade fällt. Där lyckades inte hon få kläm på det vilket är förståeligt. Inga mer upptag innan hemfärd.

tisdag 20 november 2012

Svenskhare uppe!


Efter lite bloggtorka så är det dags för lite rapportering från hund och jaktfronten. Klövjakt har varierats med stövarinjagning med blandat resultat. November har varit en kämpig månad för harhundarna enligt de rapporter som kommit, hoppas nu det blir bättre framöver när löven försvinner och markerna torkar upp.

Idag blev det stövarjakt, tiken gjorde ett par rejäla sökrundor innan hon strax efter nio reste en svenskhare som jag såg i upptaget. Den körde hon tappfritt i ca en halvtimme, låg sedan kvar på tappten i närmare två timmar innan jag kopplade. Haren gick stort under den relativt korta drevtiden, tog vägar och gjorde avhopp som hunden klarade fint. Ett steg i rätt riktning!
Ungwachteln fick även den komma loss men har för tillfället svårt att lämna sin husse.

onsdag 7 november 2012

Tidig stövarjakt


En vacker morgon idag. Stövarn fick slag några minuter efter släpp, hon reste sedan jösse som for raka vägen ut till enda trafikerade vägen på marken. Därefter inga mer upptag.




söndag 4 november 2012

lördag 3 november 2012

Älgjakt


Vi sköt en kalv för en duktig gråhund idag.  Janna fick naturligtvis bekanta sig med den när det var dags att få den ur skogen. Hon var först lite fundersam för sedan hänga i älgen när vi drog ut den.

torsdag 1 november 2012

Lugnt i markerna


Härligt i markerna på vardagar, ett annat lugn infinner sig då. Idag var det Jannas tur att komma loss, hon visade upp ett mycket bättre sök än tidigare släpp. Härligt när det går åt rätt håll.